Brownie z fasoli z migdałami
W cieście można ,,ukryć” wiele zdrowych składników. Tym razem padło na strączki, a dokładnie na czerwona fasolę. Pewnie wielu z Was już słyszało o brownie z udziałem fasoli ? Jeśli tak, to pewnie wiecie doskonale, że nie czuć jej smaku, a nadaje dobrą strukturę, zapewnia że ciasto jest wilgotne i dostarcza wielu składników odżywczych. Strączki w naszej diecie pojawiają się stosunkowo rzadko, dlatego może to dobry sposób aby zacząć od tych słodkich potraw ? Dla tych, co jeszcze nigdy nie popróbowali gorąco polecam dzisiejszy przepis !:)
Składniki:
2 jajka
Puszka czerwonej fasoli (230g po odsączeniu)
1 duży banan (lub dwa średnie – 140g)
4 czubate łyżki miodu
50g oleju kokosowego (lub masła orzechowego)
20g kakao
10g karobu (lub więcej kakao)
50g mąki migdałowej
20g mąki kokosowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Wanilia i cynamon opcjonalnie do smaku.
Dodatkowo:
2 garstki orzechów włoskich
2 garstki migdałów
Przygotowanie:
- Fasolę dokładnie opłucz na sitku. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Dodaj pokruszone orzechy włoskie i wylej do silikonowej formy lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Poukładaj migdały na wierzchu.
- Piecz w 180 stopniach 35-40min – do tzw. Suchego patyczka.
Smacznego!