Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Brownie z fasoli z migdałami

W cieście można ,,ukryć” wiele zdrowych składników. Tym razem padło na strączki, a dokładnie na czerwona fasolę. Pewnie wielu z Was już słyszało o brownie z udziałem fasoli ? Jeśli tak, to pewnie wiecie doskonale, że nie czuć jej smaku, a nadaje dobrą strukturę, zapewnia że ciasto jest wilgotne i dostarcza wielu składników odżywczych. Strączki w naszej diecie pojawiają się stosunkowo rzadko, dlatego może to dobry sposób aby zacząć od tych słodkich potraw ? Dla tych, co jeszcze nigdy nie popróbowali gorąco polecam dzisiejszy przepis !:)

Składniki:

2 jajka

Puszka czerwonej fasoli (230g po odsączeniu)

1 duży banan (lub dwa średnie – 140g)

4 czubate łyżki miodu

50g oleju kokosowego (lub masła orzechowego)

20g kakao

10g karobu (lub więcej kakao)

50g mąki migdałowej

20g mąki kokosowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Wanilia i cynamon opcjonalnie do smaku.

Dodatkowo:

2 garstki orzechów włoskich

2 garstki migdałów

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłucz na sitku. Zblenduj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
  2. Dodaj pokruszone orzechy włoskie i wylej do silikonowej formy lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Poukładaj migdały na wierzchu.
  4. Piecz w 180 stopniach 35-40min – do tzw. Suchego patyczka.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.