Opublikowane 0Kategorie Dieta

Diety roślinne budzą coraz szersze zainteresowanie. Trzeba wiedzieć, że nie ma dobrze zbilansowanej diety wegańskiej bez strączków. Są źródłem roślinnego białka jak i błonnika. Strączki nie maja jednak dobrej renomy, wiele osób ich nie lubi lub po prostu nie wie jak wykorzystać. Z pomocą przychodzi propozycja na słodko – brownie – w którym, można „przemycić” całą puszkę czerwonej fasoli. Jest pyszne i banalnie proste.

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli

1 mały banan (pół dużego)

2 jajka

10g kakao

80ml wody

30g odżywki białkowej (można zamienić na budyń bez cukru)

50-60g erytrolu

1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

Aromat waniliowy – kilka kropli

Cynamon ¼ – ½ łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłukać z zalewy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Wszystko zmiksować.
  3. Przelej do foremki i piecz w 180°C około 35-45 min ( w zależności od foremki).
  4. Najlepiej smakuje następnego dnia po całym dniu w lodówce.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.