Diety roślinne budzą coraz szersze zainteresowanie. Trzeba wiedzieć, że nie ma dobrze zbilansowanej diety wegańskiej bez strączków. Są źródłem roślinnego białka jak i błonnika. Strączki nie maja jednak dobrej renomy, wiele osób ich nie lubi lub po prostu nie wie jak wykorzystać. Z pomocą przychodzi propozycja na słodko – brownie – w którym, można „przemycić” całą puszkę czerwonej fasoli. Jest pyszne i banalnie proste.
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
1 mały banan (pół dużego)
2 jajka
10g kakao
80ml wody
30g odżywki białkowej (można zamienić na budyń bez cukru)
50-60g erytrolu
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Aromat waniliowy – kilka kropli
Cynamon ¼ – ½ łyżeczki.
Przygotowanie:
- Fasolę dokładnie opłukać z zalewy na sitku pod bieżącą wodą.
- Wszystko zmiksować.
- Przelej do foremki i piecz w 180°C około 35-45 min ( w zależności od foremki).
- Najlepiej smakuje następnego dnia po całym dniu w lodówce.
Smacznego!