Opublikowane 0Kategorie Dieta

Borówczanki – troszkę przekorna nazwa, bo ciasto nie różni się o tego na jagodzianki, jednak zamiast jagód dałam borówki, które mogę nazbierać sama w ogórku. Sprawdzają się tak samo dobrze, więc polecam. Dodatkowym plusem domowych jagodzianek jest to, że możemy dać dużo nadzienia, a nie jak w kupnych szukamy aż gdzieś pośrodku będzie ,,kleks” owoców. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, tylko trzeba dać czas na wyrastania. Na weekend idealne. Inspiracje brałam z bloga Moje Wypieki.

Składniki:

500g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

7g suchych drożdży

Szklanka letniego mleka

80g cukru

80g masła

1 jajko

Szczypta soli

4-5 kropel aromatu waniliowego

Nadzienie:

250g borówek

2 łyżki słodzika (ksylitol/erytrol/cukier)

1,5 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj suche składniki.
  2. Dodaj letnie mleko, całe jajko i roztopione, letnie masło. Ugnieść ciasto, wyrobić w kule, posyp delikatnie mąka na wierzchu, przykryj świeżym ręczniczkiem kuchennym i  odstaw w ciepłe miejsce w kuchni na około 1,5h.
  3. Wymieszaj składniki na nadzienie.
  4. Po tym czasie ponownie lekko wyrabiamy i dzielimy na tyle bułeczek ile chcemy jagodzianek (10-14). Każdą cześć ciasta delikatnie rozciągnij w dłoniach, aż będzie możliwe nałożenie łyżki nadzienia. Wtedy zaklej jak pieroga. Układaj sklejeniem w dół blaszki.
  5. Pozostaw nadziane bułeczki na blaszce, przykryj ponownie ręcznikiem i zostaw na 30-45in.
  6. Po tym czasie piecz 20-25 min w 200° (do zarumienienia).
  7. Polej lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.