Ciasto, które zebrało wiele pochwał wśród domowników. Biszkopt – bardzo delikatny, bez cukru, przełożony pysznym kremem, a to wszystko w towarzystwie wiśni i dżemu 100%.
Szybko zeszło i pewnie będę wracać do tego przepisu.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g mąki
90g ksylitolu/erytrolu
1 łyżka oleju/oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250g mascarpone
250g śmietanki
2 łyżki ksylitolu/erytrolu
Dodatkowo:
2 garści wiśni mrożonych
2 czubate łyżki dżemu malinowego 100%
Przygotowanie:
- Ubij jajka z słodzikiem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodaj olej.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek i wymieszaj szpatułką ręcznie, tylko do połączenia składników.
- Piecz w 180 stopniach przez 18-20min. Całkowicie wystudź i przekrój na 2 blaty.
- Mascarpone, schłodzoną śmietankę i słodzik ubij na krem.
- Jeden blat posmaruj dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu.
- Nałóż drugi blat, delikatnie dociśnij i wyłóż pozostały krem. Wyrównaj.
- Dodaj na wierzch wiśnie.
Smacznego!