Opublikowane 0Kategorie Dieta

Ciasto, które zebrało wiele pochwał wśród domowników. Biszkopt – bardzo delikatny, bez cukru, przełożony pysznym kremem, a to wszystko w towarzystwie wiśni i dżemu 100%.
Szybko zeszło i pewnie będę wracać do tego przepisu.

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
100g mąki
90g ksylitolu/erytrolu
1 łyżka oleju/oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250g mascarpone
250g śmietanki
2 łyżki ksylitolu/erytrolu
Dodatkowo:
2 garści wiśni mrożonych
2 czubate łyżki dżemu malinowego 100%
Przygotowanie:

  1. Ubij jajka z słodzikiem na puszystą, jasną masę. Pod koniec dodaj olej.
  2. Dodaj przesianą mąkę, proszek i wymieszaj szpatułką ręcznie, tylko do połączenia składników.
  3. Piecz w 180 stopniach przez 18-20min. Całkowicie wystudź i przekrój na 2 blaty.
  4. Mascarpone, schłodzoną śmietankę i słodzik ubij na krem.
  5. Jeden blat posmaruj dżemem, następnie wyłóż 2/3 kremu.
  6. Nałóż drugi blat, delikatnie dociśnij i wyłóż pozostały krem. Wyrównaj.
  7. Dodaj na wierzch wiśnie.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.