(BEZ)Sernik z musem z mango
Pozostając w temacie serników (lub wariacji na ich temat 😊 ) – Cudowny sernik z nerkowców nazywany czasem bezsernikiem, nernikiem czy nerkowcem – bez względu na nazwę trzeba go koniecznie spróbować! Jest pyszny, kremowy, orzeźwiający, zbilansowany smakowo 😊 Moja rodzina nie mogła za pierwszym razem uwierzyć, że nerkowce mogą być tak kremowe i delikatne – odpowiednie namoczenie odgrywa tutaj kluczową rolę! Bardzo polecam spróbować, szczególnie na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy piekarniku 😊
Składniki:
Spód:
- 20g mąki koksowej
- 15g zmielonych orzechów laskowych (na mąkę)
- 3 daktyle (Medjool)
- 25g mąki owsianej
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka waniliowego białka
- Szczypta soli
- 3-4 łyżki wody (do odpowiedniej konsystencji)
Masa:
- 50g nerkowców (namoczonych minimum 1h wcześniej w ciepłej wodzie – najlepiej na całą noc w zimnej wodzie w lodówce)
- 30g musu kokosowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 20g syropu klonowego/z agawy
Mus:
- 100g dojrzałego mango
- ½ łyżeczki agar-agar
- 70ml wody
Wykonanie:
- Daktyle zblenduj i połącz z resztą składników aż powstanie jednolita masa. Wyłóż masę na dno małej (u mnie okrągła, o średnicy 12cm) foremki, delikatnie przyciskając.
- Nerkowce odcedź i zblenduj na jednolitą, kremową masę z resztą składników. Wylej na spód. Włóż do lodówki na 30min.
- Mango (masa po obraniu) zblenduj na puree i przełóż do garnuszka wraz z agarem wymieszanym z wodzie. Doprowadź do zagotowania i przestudź. Wylej puree na wierzch schłodzonego serniczka i ponownie schowaj w lodówce (co najmniej 4-5h) – najlepiej na całą noc.
Smacznego!