Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

(BEZ)Sernik z musem z mango

Pozostając w temacie serników (lub wariacji na ich temat 😊 ) – Cudowny sernik z nerkowców nazywany czasem bezsernikiem, nernikiem czy nerkowcem – bez względu na nazwę trzeba go koniecznie spróbować! Jest pyszny, kremowy, orzeźwiający, zbilansowany smakowo 😊 Moja rodzina nie mogła za pierwszym razem uwierzyć, że nerkowce mogą być tak kremowe i delikatne – odpowiednie namoczenie odgrywa tutaj kluczową rolę! Bardzo polecam spróbować, szczególnie na cieplejsze dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy piekarniku 😊

 

Składniki:

Spód:

  • 20g mąki koksowej
  • 15g zmielonych orzechów laskowych (na mąkę)
  • 3 daktyle (Medjool)
  • 25g mąki owsianej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżka waniliowego białka
  • Szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody (do odpowiedniej konsystencji)

Masa:

  • 50g nerkowców (namoczonych minimum 1h wcześniej w ciepłej wodzie – najlepiej na całą noc w zimnej wodzie w lodówce)
  • 30g musu kokosowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 20g syropu klonowego/z agawy

Mus:

  • 100g dojrzałego mango
  • ½ łyżeczki agar-agar
  • 70ml wody

Wykonanie:

  1. Daktyle zblenduj i połącz z resztą składników aż powstanie jednolita masa. Wyłóż masę na dno małej (u mnie okrągła, o średnicy 12cm) foremki, delikatnie przyciskając.
  2. Nerkowce odcedź i zblenduj na jednolitą, kremową masę z resztą składników. Wylej na spód. Włóż do lodówki na 30min.
  3. Mango (masa po obraniu) zblenduj na puree i przełóż do garnuszka wraz z agarem wymieszanym z wodzie. Doprowadź do zagotowania i przestudź. Wylej puree na wierzch  schłodzonego serniczka i ponownie schowaj  w lodówce (co najmniej 4-5h) – najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.