Bananowe serniczki z nerkowców
Kolejny przepis, który nie wymaga pieczenia! Dodatkowo to nie są zwykłe serniczki. To serniczki bez sera, ale za to z cudownie kremową masą dzięki namoczonym wcześniej orzechom nerkowca! Przepis jest w pełni bezglutenowy, bez rafinowanego białego cukru i w dodatku wegański! Sprawdzi się dla wielu osób z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi. U mnie w rodzinie zrobiły sporą furorę i mało osób odgadło, że to właśnie nerkowce stanowią bazę tych słodkości 😊 Są przepyszne i gorąco polecam je wypróbować !
Składniki:
(na około 5-6 mini serniczków)
Ma masę:
- 50g nerkowców – moczonych co najmniej 4h wcześniej w wodzie
- 1 banan (dojrzały, sredni)
- 25g musu kokosowego
- Łyżka soku z cytryny
- 10g syropu klonowego lub z agawy
- Szczypta soli
Spód:
- 40g daktyli Medjool (ok 4-5 sztuk)
- 25g mąki kokosowej
- 15g pestek dyni (zmielonych)
- Łyżka wody
- Łyżka soku z cytryny
- 4-5 kropelek aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- Garść pokruszonych pistacji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód (nerkowce odcedź) zblenduj na idealnie, jednolitą masę.
- Włóż do lodówki i przejdź do robienia spodu.
- Zblenduj daktyle. Jeśli masz suszone, należy je namoczyć we wrzątku przez około 15min, aby zmiękły. Następnie odcedź i dopiero zblenduj.
- Wylep ciastem dna foremek od muffinek i nałóż wcześniej przygotowany mus (masę).
- Posyp odrobiną pokruszonych pistacji.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2h.
Smacznego!