Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Bananowe serniczki z nerkowców

 

Kolejny przepis, który nie wymaga pieczenia! Dodatkowo to nie są zwykłe serniczki. To serniczki bez sera, ale za to z cudownie kremową masą dzięki namoczonym wcześniej orzechom nerkowca! Przepis jest w pełni bezglutenowy, bez rafinowanego białego cukru i w dodatku wegański! Sprawdzi się dla wielu osób z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi. U mnie w rodzinie zrobiły sporą furorę i mało osób odgadło, że to właśnie nerkowce stanowią bazę tych słodkości 😊 Są przepyszne i gorąco polecam je wypróbować !

 

Składniki:

(na około 5-6 mini serniczków)

Ma masę:

  • 50g nerkowców – moczonych co najmniej 4h wcześniej w wodzie
  • 1 banan (dojrzały, sredni)
  • 25g musu kokosowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 10g syropu klonowego lub z agawy
  • Szczypta soli

Spód:

  • 40g daktyli Medjool (ok 4-5 sztuk)
  • 25g mąki kokosowej
  • 15g pestek dyni (zmielonych)
  • Łyżka wody
  • Łyżka soku z cytryny
  • 4-5 kropelek aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • Garść pokruszonych pistacji

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód (nerkowce odcedź) zblenduj na idealnie, jednolitą masę.
  2. Włóż do lodówki i przejdź do robienia spodu.
  3. Zblenduj daktyle. Jeśli masz suszone, należy je namoczyć we wrzątku przez około 15min, aby zmiękły. Następnie odcedź i dopiero zblenduj.
  4. Wylep ciastem dna foremek od muffinek i nałóż wcześniej przygotowany mus (masę).
  5. Posyp odrobiną pokruszonych pistacji.
  6. Wstaw do lodówki na co najmniej 2h.

 

 

Smacznego!

 

 

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.