Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

Bananowe serniczki z nerkowców

 

Kolejny przepis, który nie wymaga pieczenia! Dodatkowo to nie są zwykłe serniczki. To serniczki bez sera, ale za to z cudownie kremową masą dzięki namoczonym wcześniej orzechom nerkowca! Przepis jest w pełni bezglutenowy, bez rafinowanego białego cukru i w dodatku wegański! Sprawdzi się dla wielu osób z nietolerancjami czy alergiami pokarmowymi. U mnie w rodzinie zrobiły sporą furorę i mało osób odgadło, że to właśnie nerkowce stanowią bazę tych słodkości 😊 Są przepyszne i gorąco polecam je wypróbować !

 

Składniki:

(na około 5-6 mini serniczków)

Ma masę:

  • 50g nerkowców – moczonych co najmniej 4h wcześniej w wodzie
  • 1 banan (dojrzały, sredni)
  • 25g musu kokosowego
  • Łyżka soku z cytryny
  • 10g syropu klonowego lub z agawy
  • Szczypta soli

Spód:

  • 40g daktyli Medjool (ok 4-5 sztuk)
  • 25g mąki kokosowej
  • 15g pestek dyni (zmielonych)
  • Łyżka wody
  • Łyżka soku z cytryny
  • 4-5 kropelek aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • Garść pokruszonych pistacji

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód (nerkowce odcedź) zblenduj na idealnie, jednolitą masę.
  2. Włóż do lodówki i przejdź do robienia spodu.
  3. Zblenduj daktyle. Jeśli masz suszone, należy je namoczyć we wrzątku przez około 15min, aby zmiękły. Następnie odcedź i dopiero zblenduj.
  4. Wylep ciastem dna foremek od muffinek i nałóż wcześniej przygotowany mus (masę).
  5. Posyp odrobiną pokruszonych pistacji.
  6. Wstaw do lodówki na co najmniej 2h.

 

 

Smacznego!

 

 

Jestem trenerem personalnym. Pomagam ludziom korygować wady postawy ciała, budować masę mięśniową i spalać tkankę tłuszczową. Sportowców przygotowuję kondycyjnie i motorycznie do konkretnych dyscyplin sportowych.