Opublikowane 0Kategorie Dieta, Zdrowie

W wielu wersjach można je znaleźć ,ale zawsze dobrze smakują. Placuszki bananowe to takie klasyki. Lubię do nich wracać z różnymi dodatkami. Są dobre na drugie śniadanie czy podwieczorek, dla dziecka czy każdego z nas. Polecam.

Składniki:

Na placuszki:

1 banan

1 jajko

Ok. 180ml mleka kokosowego (lub dowolne)

80g mąki gryczanej (lub orkiszowej, owsianej, ryżowej)

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Odrobina esencji waniliowej (lub 2-3krople olejku waniliowego)

Dodatki:

Mrożone owoce leśne (garść)

Łyżeczka wiórków  kokosowych

Łyżka masła migdałowego 

Przygotowanie:

  1. Blendujemy wszystkie składniki i zostawiamy ciasto na 5-10min.
  2. Smażymy małe placuszki z dwóch stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą – u mnie wystarczyło posmarować tylko raz. W razie konieczności przesmaruj patelnie za każdym razem.
  3. Placuszki podałam z owocami leśnymi, łyżeczką wiórków kokosowych i polałam masłem orzechowym

Smacznego !

Cześć! Jestem studentką dietetyki, inżynierem Energetyki i trenerem personalnym. Kocham sport i od dziecka jestem osobą bardzo aktywną. Oprócz nauki i treningów moją pasją jest również tworzenie zdrowych i smacznych przepisów oraz fotografia kulinarna.