W wielu wersjach można je znaleźć ,ale zawsze dobrze smakują. Placuszki bananowe to takie klasyki. Lubię do nich wracać z różnymi dodatkami. Są dobre na drugie śniadanie czy podwieczorek, dla dziecka czy każdego z nas. Polecam.
Składniki:
Na placuszki:
1 banan
1 jajko
Ok. 180ml mleka kokosowego (lub dowolne)
80g mąki gryczanej (lub orkiszowej, owsianej, ryżowej)
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina esencji waniliowej (lub 2-3krople olejku waniliowego)
Dodatki:
Mrożone owoce leśne (garść)
Łyżeczka wiórków kokosowych
Łyżka masła migdałowego
Przygotowanie:
- Blendujemy wszystkie składniki i zostawiamy ciasto na 5-10min.
- Smażymy małe placuszki z dwóch stron do zarumienienia na rozgrzanej patelni przesmarowanej oliwą – u mnie wystarczyło posmarować tylko raz. W razie konieczności przesmaruj patelnie za każdym razem.
- Placuszki podałam z owocami leśnymi, łyżeczką wiórków kokosowych i polałam masłem orzechowym
Smacznego !